HCAA SIAN 04-2022- Εξωτροπικοί (που δημιουργούνται εκτός τροπικής ζώνης) κυκλώνες στη Μεσόγειο

(Extra-tropical and Tropical–like cyclones in the Mediterranean (Medicanes))

Απευθύνεται σε:

  1. Φορείς εκμετάλλευσης μεγάλων αεροπλάνων
  2. Φορείς εκμετάλλευσης μικρών αεροπλάνων και ελικοπτέρων
  3. Εκπαιδευτικούς οργανισμούς
  4. Φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων
  5. Πάροχο αεροναυτιλίας

Ενημέρωση:

Οι παραλήπτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η παρούσα ανακοίνωση γνωστοποιείται σε όλα τα μέλη του προσωπικού τους, τα οποία πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ή μπορεί να ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αυτό το καλοκαίρι έλαβαν χώρα στη Νότια Ευρώπη έντονα καιρικά φαινόμενα που ονομάζονται «Medicanes». Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA) προέβη σε σχετική ενημέρωση για το φαινόμενο στα πλαίσια της προώθησης της ασφάλειας. Η σχετική ανακοίνωση επισυνάπτεται και προς διευκόλυνσή σας, ακολουθεί μετάφραση κάποιων σημείων της ανακοίνωσης συνοδευόμενη από μερικές σχηματικές προσθήκες.

Υπάρχει μια σειρά κινδύνων που έχουν κύριο αίτιο τις καιρικές συνθήκες στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα τα μικρής διάρκειας βαρομετρικά χαμηλά (Μεσογειακά χαμηλά ή Μεσογειακά χαμηλά βαρομετρικά).

Τα πιο έντονα βαρομετρικά χαμηλά ονομάζονται Μεσογειακοί Κυκλώνες ή «Medicanes».

Οι Medicanes μοιάζουν με τους τροπικούς κυκλώνες και εμφανίζονται στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου. Αν και η δομή και η συμπεριφορά τους μοιάζει με τα χαρακτηριστικά ενός τυφώνα, τα Medicanes είναι πιο αδύναμα σε ένταση, επηρεάζουν μικρότερη περιοχή, έχουν συντομότερη χρονική διάρκεια.

Τα Medicanes ενεργοποιούνται από την έντονη θερμοκρασιακή διαβάθμιση μιας «ψυχρής λίμνης» στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και όχι από την αστάθεια που δημιουργείται από τις υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας.

Κατωτέρω παρουσιάζεται περιοχή ψυχρής λίμνης που σχηματίστηκε πάνω από την χώρα μας τον Ιούνιο του 2020.

234

(Πηγή meteo)

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της EASA οι περισσότεροι από τους Medicanes που έχουν καταγραφεί έχουν σχηματιστεί στην περιοχή που οριοθετείται δυτικά από τις ακτές της Ισπανίας, βόρεια από την ακτή της Γαλλίας, ανατολικά από τη Κορσική και νότια από τις ακτές της Αλγερίας (όπως η κατωτέρω εικόνα).

 

45

 

Μια δευτερεύουσα περιοχή σχηματισμού Medicane είναι η περιοχή μεταξύ του κόλπου της Σίδρας και του Ιονίου Πελάγους.

 

53

 

ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ MEDICANES

Γενικά, τα περισσότερα Medicanes έχουν ακτίνα από 70 έως 200 km, διατηρούν τα τροπικά χαρακτηριστικά τους για χρονικό διάστημα έως και 3 ημέρες και ταξιδεύουν με ταχύτητα μεταξύ 1.000 km και 3.000 km ανά ημέρα.

Τα Medicanes συχνά διαλύονται και μετατρέπονται σε βαρομετρικά χαμηλά μικρότερης διάστασης με ασθενέστερη ένταση και συνεχίζουν την τροχιά τους μέχρι να χάσουν πλήρως το χαρακτηριστικό της περιστροφής. Αυτό γίνεται συνήθως όταν χάσουν την επαφή τους με την επιφάνεια της θάλασσας η οποία τους παρέχει την απαραίτητη υγρασία και ενέργεια.

Ένα μικρό ποσοστό των Medicanes παρουσιάζει επίμονους ανέμους, τόσο δυνατούς, όσο σε ένα τυφώνα κατηγορίας 1 και σπανιότερα, ακόμη δυνατότερους.

(Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των τυφώνων κατά Saffir-Simpson, η κατηγορία ανέμου «1» περιλαμβάνει σταθερούς ανέμους με ταχύτητα 64 έως 82 kt (119-153 km/h) συνοδευόμενους από τους ακόλουθους τύπους ζημιών: Σε καλά κατασκευασμένο σπίτι που διαθέτει σκελετό θα μπορούσε να προκληθεί ζημιά στη στέγη, στις πλάκες, στις επενδύσεις και τις υδρορροές. Μεγάλα κλαδιά δέντρων μπορεί να σπάσουν και δέντρα με ρηχές ρίζες μπορεί να ανατραπούν. Πρόκληση εκτεταμένων ζημιών σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και στύλους με πιθανότητα διακοπών ρεύματος»).

Πότε εμφανίζονται?

Μπορεί να εμφανίζονται όλο το χρόνο.

Η εμφάνισή τους ιστορικά κορυφώνεται μεταξύ Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου.

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος είναι οι μήνες με τα χαμηλότερα νούμερα εμφάνισης.

Πρόβλεψη Medicanes - Χρονικό παράθυρο πρόβλεψης

Η πρόβλεψη αυτών των έντονων καιρικών φαινομένων μπορεί να γίνει έως και μια εβδομάδα πριν. Υπάρχει όμως σημαντική αβεβαιότητα στην πρόβλεψη και συγκεκριμένα σχετικά με την ένταση και την τροχιά του συστήματος, η οποία αποδίδεται στον μικρό αριθμό πραγματικών καιρικών παρατηρήσεων στις περιοχές σχηματισμού.

Προβλέψεις έντονων καιρικών φαινομένων

Δεδομένου ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα που περιλαμβάνει πολλές χώρες, καθεμία από αυτές κάνει προβλέψεις για τη δική της περιοχή. Στα πλαίσια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), υπάρχουν συνεργασίες για την πρόβλεψη όλων των έντονων καιρικών φαινομένων και εκδίδεται μια κοινή ονομασία για τέτοιου είδους γεγονότα. Αυτή η ονομασία διατηρείται για όλες τις περιοχές που θα επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και επικοινωνείται ομοιόμορφα στο κοινό.

Οι προειδοποιήσεις για κάθε καιρικό γεγονός καθώς και οι περιοχές που πρόκειται να επηρεαστούν παρέχονται στην ιστοσελίδα METEOALARM.

Το METEOALARM παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την προετοιμασία για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να συμβούν σε κάποια περιοχή της Ευρώπης. Προειδοποιεί τους χρήστες για πιθανή εμφάνιση έντονων καιρικών φαινομένων, όπως έντονη βροχόπτωση με κίνδυνο

πλημμυρών, ισχυρών καταιγίδων, θυελλωδών ανέμων, κυμάτων καύσωνα κ.λπ. Το METEOALARM έχει αναπτυχθεί για το EUMETNET και οι πληροφορίες που περιέχει παρέχονται από τις εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Europe | Meteoalarm – Alerting Europe for Extreme Weather

Τι μπορείτε να κάνετε ως φορέας εκμετάλλευσης αεροσκαφών, φορέας λειτουργίας αεροδρομίου, πάροχος αεροναυτιλίας, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ;

Η γνώση για το Medicanes είναι μια καλή αρχή, αλλά αν είστε φορέας εκμετάλλευσης αεροσκαφών, φορέας λειτουργίας αεροδρομίου ή πάροχος αεροναυτιλίας, πιθανότατα να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Υπάρχουν δύο βασικές προκλήσεις:

  • Η πιθανή διακοπή των δραστηριοτήτων σας στη Μεσόγειο όταν εμφανιστούν Medicanes, ειδικά εάν πρόκειται να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.
  • Η παρουσία συγκεκριμένων κινδύνων στο επιχειρησιακό σας περιβάλλον.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μπορείτε να προβείτε στις παρακάτω δράσεις:

  • Αυξήστε την ευαισθητοποίηση και τη γνώση του προσωπικού σχετικά με τα Medicanes π.χ. προσωπικό υποστήριξης αεροδρομίου, ελεγκτές (για ATC), dispatchers, flight planners, πληρώματα πτήσης κ.λπ.
  • Γνωστοποιείστε το παρόν άρθρο.
  • Επικοινωνήστε την εποχή του έτους κατά την οποία εμφανίζονται συνήθως τα Medicanes: Από Σεπτέμβριο έως Ιανουάριο.
  • Συμπεριλάβετε το θέμα Medicanes στην εκπαίδευση/ενημέρωση για την ασφάλεια. Χρησιμοποιήστε μελέτες περιπτώσεων για να δείξετε τις πιθανές επιπτώσεις των Medicanes στις επιχειρησιακές λειτουργίες.
  • Πραγματοποιήστε αξιολόγηση κινδύνου για την ασφάλεια, προκειμένου να μετριάσετε τον κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από το Medicanes. Διάφοροι κίνδυνοι μπορούν να ληφθούν υπόψη:
  • Ισχυροί άνεμοι,
  • ξαφνικές πλημμύρες (συμπεριλαμβανομένων των υποδομών αεροδρομίου),
  • wet/contaminated διάδρομοι προσγείωσης,
  • δυνατή βροχή,
  • ισχυρές αναταράξεις,
  • κίνδυνος εκτροπών α/φών,
  • αλλαγή σχεδιασμού διαδρομής,
  • λάθος υπολογισμός καυσίμων,
  • αναστάτωση δρομολογίων,
  • κίνδυνος ξένων αντικειμένων στον διάδρομο προσγείωσης,
  • πλευρικός άνεμος που υπερβαίνει τους περιορισμούς πλευρικού ανέμου του αεροσκάφους για προσγείωση
  • πιθανότητα ύπαρξης ισχυρού «ουραίου» ανέμου στο προγραμματισμένο αεροδρόμιο άφιξης που μπορεί να προκαλέσει απροσδόκητη εκτροπή δεδομένου ότι οι ουραίοι άνεμοι σε συνδυασμό με βρεγμένο διάδρομο θα μπορούσαν να αυξήσουν σοβαρά τον κίνδυνο εκτροπής από τον διάδρομο.
  • Προσαρμόστε τη συλλογή δεδομένων SMS (π.χ. περιγραφές αναφορών) για να συμπεριλάβετε το Medicanes.
  • Μοιραστείτε την εμπειρία σας για να αναπτύξετε περαιτέρω δράσεις μετριασμού για το μέλλον.

 

Μελλοντικές τάσεις σχετικά με τα Medicanes

Στη Μεσόγειο Θάλασσα (ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα) ο ρυθμός θέρμανσης υπερβαίνει τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η αλλαγή πολλών περιβαλλοντικών παραμέτρων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να αλλάξει και τη συχνότητα εμφάνισης των Medicanes, το χρονικό και το χωρικό τους μέγεθος και τις επιπτώσεις τους, ειδικά στις περιοχές των ακτογραμμών.

Ερευνητικές εργασίες προβλέπουν μια αυξανόμενη τάση εμφάνισης των ισχυρότερων Medicanes, ενώ οι ασθενέστεροι Medicanes θα είναι σπανιότεροι. Τα Medicanes είναι πιθανό να έχουν πιο συχνή εμφάνιση το φθινόπωρο σε σχέση με την άνοιξη και τον χειμώνα και η έντασή τους συχνότερα θα είναι στα επίπεδα τυφώνα. Τα ίχνη τους είναι πιθανό να μετατοπιστούν πιο νότια και ανατολικά στη Μεσόγειο, με συχνότερα περιστατικά να λαμβάνουν χώρα στο Ιόνιο, μια τάση η οποία έχει ήδη παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΦΟΡΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΟ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Οι οργανισμοί στους οποίους γνωρίζεται η παρούσα SIAN καλούνται όπως προβούν σε σχετική αξιολόγηση και ενημέρωσή μας για τις δράσεις τους.

SHARE