icao

41η σύνοδος της Συνέλευσης (41st Assembly) του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, International Civil Aviation Organization (ICAO) Μόντρεαλ, 27 Σεπτεμβρίου - 7 Οκτωβρίου 2022

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, Α.Π.Α., συμμετείχε για πρώτη φορά στην 41η σύνοδο της Συνέλευσης (41stAssembly) του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, International Civil Aviation Organization (ICAO). Η Αρχή εκπροσωπήθηκε από τον Διοικητή , κ. Χρήστο Τσίτουρα, τον Γενικό Διευθυντή Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, κ. Κωνσταντίνο Καραγεώργη, την Γενική Διευθύντρια Οικονομικής Εποπτείας & Διοικητικής Υποστήριξης, κα Πέπη Λύκου και την Διευθύντρια Ασφάλειας από Έκνομες Ενέργειες και Προστασίας Περιβάλλοντος, κα Ηρώ Σάκκη. Παράλληλα, εξειδικευμένο προσωπικό της Αρχής συμμετείχε ενεργά στη Συνέλευση με διαδικτυακή παρουσία, συμβάλλοντας ουσιαστικά με την υψηλή τεχνογνωσία και την εμπειρία του στην πρόοδο των εργασιών.

Τα 193 κράτη μέλη του ICAO και ένας μεγάλος αριθμός διεθνών οργανισμών συμμετείχαν στη Συνέλευση, η οποία θεσπίζει την παγκόσμια πολιτική του Οργανισμού για την επερχόμενη τριετία.

Κατά τη διάρκεια των συνόδων της Συνέλευσης, εξετάστηκε λεπτομερώς το πλήρες πρόγραμμα εργασίας του ICAO στον τομέα της τεχνικής, οικονομικής, νομικής και τεχνικής συνεργασίας. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της συνέλευσης θα δοθούν στα άλλα όργανα του ICAO και στα κράτη - μέλη του, προκειμένου να καθοδηγήσουν τις συνεχιζόμενες και μελλοντικές εργασίες τους, όπως ορίζεται στο άρθρο 49 της σύμβασης για τη διεθνή πολιτική αεροπορία.

Η Α.Π.Α. στο περιθώριο των εργασιών πραγματοποίησε συναντήσεις με λοιπές ευρωπαϊκές Αρχές αλλά και με αποστολές από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης και μέσω ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας στις έξι επίσημες γλώσσες του ICAO (αραβικά, κινέζικα, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και ισπανικά) πραγματοποιήθηκε η εκλογή των κρατών μελών στο Συμβούλιο ICAO. Η εκλογή των κρατών μελών για τα Μέρη Ι και ΙΙ πραγματοποιήθηκε κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου 2022, ενώ η εκλογή των κρατών μελών για το Μέρος ΙΙΙ κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Τρίτης 4 Οκτωβρίου 2022.

Το 36μελές Συμβούλιο είναι το διοικητικό όργανο του Οργανισμού και εκλέγεται για τριετή θητεία.

Η εκλογική διαδικασία χωρίστηκε σε τρία μέρη, με τα ακόλουθα κράτη να εκλέγονται:

ΜΕΡΟΣ Ι — Κράτη μεγάλης σημασίας στις αερομεταφορές

Αυστραλία*, Βραζιλία*, Καναδάς*, Κίνα*, Γαλλία*, Γερμανία*, Ιταλία*, Ιαπωνία*, Ηνωμένο Βασίλειο* και Ηνωμένες Πολιτείες*.

Μέρος II — Κράτη που συμβάλλουν περισσότερο στην παροχή διευκολύνσεων για τη διεθνή πολιτική αεροναυτιλία

Αργεντινή*, Αυστρία, Αίγυπτος*, Ισλανδία, Ινδία*, Μεξικό*, Νιγηρία*, Σαουδική Αραβία*, Σιγκαπούρη*, Νότια Αφρική*, Ισπανία* και Βενεζουέλα.

Μέρος III — Κράτη που εξασφαλίζουν γεωγραφική εκπροσώπηση

Βολιβία, Χιλή, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινή Γουινέα*, Αιθιοπία, Γκάνα, Τζαμάικα, Μαλαισία*, Μαυριτανία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας*, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα* και Ζιμπάμπουε.

(*Αναφέρεται η επανεκλογή)

icao11

 

Ο Διοικητής της ΑΠΑ Χ. Τσίτουρας με τον Γενικό Γραμματέα ICAO Juan Carlos Salazar, τον Διευθυντή του Περιοχικού Γραφείου ICAO στο Παρίσι N. Rallo, τον Διοικητή ΥΠΑ Γ. Δριτσάκο και την  μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στον ICAO, Πρέσβυς Μ. Σαράντη.

 

icao2

 

Ο Διοικητής της ΑΠΑ Χ. Τσίτουρας με τον Πρόεδρο ICAO Salvatore Sciacchitano, τον Διοικητή ΥΠΑ Γ. Δριτσάκο και την Ελληνίδα Πρέσβη στον ICAO Μ. Σαράντη

 

icao3

 

Ολομέλεια της Συνέλευσης (41stAssembly) του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, International Civil Aviation Organization (ICAO).

 

icao4

 

Ο Διοικητής της ΑΠΑ με την Πρόεδρο του Assembly, Mrs Poppy Khoza, DG of South African CAA

 

icao5

 

Ο Διοικητής της ΑΠΑ με τον εκπρόσωπο της Ρουμανίας - ως νέο μέλος του Συμβουλίου ICAO για την επόμενη τριετία- Aleodor Francu και τον Γενικό Διευθυντή της Πολιτικής Αεροπορίας στη Ρουμανία, Nicolae Stoica

 

icao6

 

Συνάντηση Διοικητή ΑΠΑ με τον Υπουργό Μεταφορών της Μαλαισίας

 

icao7

 

Η μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ICAO, Πρέσβυς Μ. Σαράντη, ο Αμερικανός Πρέσβης W. B. Christensen και ο Διοικητής Α.Π.Α. Χρήστος Τσίτουρας

 

Διμερείς συναντήσεις ΑΠΑ πραγματοποιήθηκαν με τους Διοικητές Πολιτικών Αεροποριών Ιταλίας, Ισπανίας, Βουλγαρία, Δημοκρατίας της Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Δημοκρατία της Σλοβακίας, Σλοβενίας, Λιθουανίας, με την Γενική Γραμματέα της ECAC P. Reverdy και τον Πρόεδρο ECAC A. Quaranta, με στελέχη ICAO, ACI και πλήθος λοιπών αντιπροσωπειών και συμμετεχόντων.

SHARE