passengers

Ενημέρωση και προετοιμασία για τους ελέγχους ασφαλείας

1. Γενικά περί των ελέγχων ασφαλείας αναχωρούντων επιβατών στους ελληνικούς αερολιμένες

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) έχει θεσπίσει διαδικασίες ελέγχου ασφαλείας αναχωρούντων επιβατών που εφαρμόζονται σε όλους τους αερολιμένες της χώρας. Η εδώ παρεχόμενη πληροφόρηση περιγράφει διαδικασίες που θα αντιμετωπίσετε πριν την αναχώρησή σας.

Κάθε επιβάτης θα αντιμετωπίσει δύο στάδια ελέγχου πριν την επιβίβαση στο αεροσκάφος.

Τα σημεία ελέγχου αποσκευών είναι τα πρώτα σημεία ελέγχου ασφαλείας που θα αντιμετωπίσετε στα περισσότερα ελληνικά αεροδρόμια, εφόσον έχετε αποσκευές να παραδώσετε. Οι αρμόδιοι ελεγκτές ασφαλείας του αερολιμένα για τον έλεγχο των αποσκευών θα ελέγξουν όλες τις αποσκευές των αναχωρούντων επιβατών πριν την επιβίβασή τους.
Στη συνέχεια θα συναντήσετε:

Τα σημεία ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών. Πρέπει να διέλθετε από τα σημεία αυτά για να φθάσετε στη θύρα αναχωρήσεων. 
Οι αρμόδιοι ελεγκτές ασφαλείας του αερολιμένα στον έλεγχο αναχωρούντων επιβατών θα ελέγξουν επιβάτες και χειραποσκευές. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. 

Ένα επιπλέον σημείο ελέγχου υπάρχει πριν τη θύρα αναχωρούντων επιβατών όπου πραγματοποιείται έλεγχος της ταυτοπροσωπίας του αναχωρούντος επιβάτη: Ο αερομεταφορέας εξασφαλίζει ότι κάθε επιβάτης προσκομίζει έγκυρη κάρτα επιβίβασης ή ισοδύναμης αυτής (mobile check-in). Η κάρτα επιβίβασης πρέπει να είναι στο όνομα του προσώπου που την επιδεικνύει και για το σκοπό αυτό διενεργείται με ευθύνη του αερομεταφορέα έλεγχος ταυτοπροσωπίας των αναχωρούντων επιβατών με την επίδειξη διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας. Για τις πτήσεις εσωτερικού γίνεται αποδεκτό και το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου ή άλλο επίσημο σχετικό έγγραφο που φέρει φωτογραφία του επιβάτη. 

Για τις περιπτώσεις ανήλικων επιβατών (κάτω των 12 ετών) που δεν διαθέτουν διαβατήριο, ταυτότητα ή άλλο επίσημο σχετικό έγγραφο, δύναται να γίνει δεκτή στις πτήσεις εσωτερικού και σχετική βεβαίωση ταυτοπροσωπίας από τα ΚΕΠ ή την Αστυνομία. Για τις πτήσεις εξωτερικού έχουν εφαρμογή οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις διαβατηριακού ελέγχου. 

2. Πριν αναχωρήσετε για τον αερολιμένα.

 • Ενημερωθείτε από την αεροπορική σας εταιρεία πόση ώρα πρέπει να βρίσκεστε στον αερολιμένα πριν την αναχώρησή σας. 
 • Μην συσκευάζετε και μην μεταφέρετε αντικείμενα που είναι απαγορευμένα για μεταφορά στο αεροσκάφος (βλ. κατάλογος απαγορευμένων αντικειμένων»). Ιδιαιτέρως επισημαίνεται ότι η μεταφορά υγρών από τον επιβάτη ή τις χειραποσκευές του είναι περιορισμένη. Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά από τον κατάλογο απαγορευμένων αντικειμένων» παρακάτω. 
 • Να έχετε υπόψη σας ότι αντικείμενα σε συσκευασία μπορεί να σας ζητηθεί να τα ανοίξετε για να ελεγχθούν. 
 • Να έχετε υπόψη σας ότι ρούχα και κοσμήματα ή άλλα είδη που περιέχουν μεγάλη ποσότητα μετάλλων, μπορεί να ενεργοποιήσουν τη μαγνητική πύλη και τον φορητό ανιχνευτή μετάλλων. 
 • Σε περίπτωση που μεταφέρετε μαζί σας μικρό ζώο μέσα στο θάλαμο επιβατών, να έχετε υπόψη σας ότι ελέγχεται με τη διαδικασία ελέγχου επιβατών ή χειραποσκευών. 
 • Αποφύγετε να τοποθετήσετε στις αποσκευές και χειραποσκευές σας αντικείμενα που θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να σας δημιουργήσουν αμηχανία μπροστά σε κοινό, δεδομένου ότι η χειραποσκευή ή η αποσκευή σας είναι δυνατόν να ανοιχτεί για έλεγχο ασφαλείας σε κοινόχρηστο χώρο του αερολιμένα παρουσία και άλλων επιβατών. 
 • Αποφύγετε να στριμώχνετε πάρα πολλά αντικείμενα στις χειραποσκευές και αποσκευές σας ώστε σε περίπτωση που θα ερευνηθούν, να υπάρχει η δυνατότητα να επανατοποθετηθούν στη θέση τους. 
 • Αποφύγετε να τοποθετείτε στις αποσκευές σας φιλμ που δεν έχουν εμφανισθεί. Ενδείκνυται αυτά να μεταφέρονται στις χειραποσκευές. 
 • Αποφύγετε να στοιβάζετε μέσα στις αποσκευές σας τα βιβλία, περιοδικά ή και άλλο έγγραφο υλικό που έχετε. Είναι προτιμότερο να τα τοποθετείτε διάσπαρτα στις αποσκευές σας για διευκόλυνση του ελέγχου ασφαλείας.   

3. Φθάνοντας στον αερολιμένα.

Αφού μπείτε στην σειρά για τον έλεγχο ασφαλείας και για διευκόλυνση του ελέγχου να:

 • αφαιρέσετε οτιδήποτε μεταλλικό πριν περάσετε από τη μαγνητική πύλη ελέγχου επιβατών για να μην ενεργοποιήσετε τον συναγερμό κατά τη διέλευσή σας. Βάλτε τα μεταλλικά αντικείμενα στην χειραποσκευή σας ή στα καλαθάκια που υπάρχουν σε κάθε ροή για τον σκοπό αυτό. Σε αυτά περιλαμβάνονται κοσμήματα, κέρματα, κλειδιά, κινητά τηλέφωνα, κλπ.
 • βγάλετε τον φορητό υπολογιστή σας από την θήκη του. Τοποθετήστε τον σε ένα από τα διαθέσιμα καλάθια και χωριστά από τη θήκη του. Πιθανόν να σας ζητηθεί να τον ενεργοποιήσετε.
 • αφαιρέσετε πανωφόρια κάθε είδους (σακάκια, ζακέτες). Ενδέχεται να σας ζητηθεί να αφαιρεθούν ζώνες, φουλάρια ή γραβάτες για αποτελεσματικότερο έλεγχο.   

Θυμηθείτε ότι: Με βάση την διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, επιβάτες και χειραποσκευές που ελέγχονται από τα μηχανήματα ασφαλείας και προκαλούν συνέγερση, επιβάλλεται να υποβάλλονται και σε έλεγχο με τα χέρια. Από την παραπάνω νομοθεσία προβλέπεται, έστω και αν δεν ενεργοποιηθούν τα μηχανήματα κατά την διέλευσή τους, ποσοστό των επιβατών και χειραποσκευών υποβάλλεται και σε έλεγχο με τα χέρια.  Η ακριβής μεθοδολογία ελέγχου επιβατών προβλέπεται λεπτομερώς στην ανωτέρω νομοθεσία. 

4. Πρόσβαση  στο σημείο ελέγχου επιβατών-χειραποσκευών

Στην είσοδο του σημείου ελέγχου επιβατών θα σας ζητηθεί να αποδείξετε ότι είστε εξουσιοδοτημένοι να εισέλθετε στην ελεγχόμενη περιοχή του αερολιμένα.  

 • Η πρόσβαση επιτρέπεται σε επιβάτες με την επίδειξη κάρτας επιβίβασης ή ισοδύναμης αυτής (mobile check-in) 

SHARE