ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Προς το παρόν, κατά την είσοδο στην Ελλάδα, δεν απαιτείται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πρόσφατης μόλυνσης από τον κορωνοϊό και η χρήση μάσκας προσώπου δεν είναι πλέον υποχρεωτική στα αεροπλάνα ή στους χώρους του αεροδρομίου. Ωστόσο, ο COVID-19 εξακολουθεί να υπάρχει και η μόλυνση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 800 εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω COVID-19 και περίπου 40 θάνατοι κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων είναι σε άτομα υψηλού κινδύνου, ειδικά αν δεν είναι εμβολιασμένα. Στα άτομα υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται άτομα που έχουν:

  • Ηλικία>60 ετών
  • Αναπνευστικές παθήσεις (π.χ. χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα, άσθμα)
  • Σοβαρή καρδιακή νόσο (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια)
  • Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ειδικά με ινσουλίνη)
  • Ανοσοκαταστολή (μακροχρόνια στερεοειδή και άλλα ανοσοκατασταλτικά, μετά από μεταμόσχευση, AIDS, άλλες αυτοάνοσες διαταραχές)
  • Συνήθεια καπνίσματος
  • Παχυσαρκία (ΔΜΣ > 30)

Τα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να φορούν μάσκες και να εφαρμόζουν καλή υγιεινή των χεριών ανά πάσα στιγμή όταν βρίσκονται σε δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους και θα πρέπει να είναι ενημερωμένα για τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19 και της γρίπης.
Εάν κάποιος παρουσιάσει πυρετό ή συμπτώματα γρίπης όπως μυϊκό πόνο, πονοκέφαλο, ρινική συμφόρηση, βήχα κ.λπ., θα πρέπει να κάνει ένα rapid test covid και αν αυτό είναι θετικό να μην ταξιδέψει αλλά να μείνει σε καραντίνα για 5 ημέρες. Ακόμα και αν είναι αρνητικό το τεστ, θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, ώστε να αποφεύγεται η διάδοση οποιωνδήποτε άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο COVID-19 εξακολουθεί να υπάρχει και να προσέχουμε ανά πάσα στιγμή την υγεία μας και την υγεία  των άλλων.

Δρ Οδυσσέας Παπαευθυμίου MD, ΑΜΕ
Ορθοπεδικός χειρουργός, γενικός ιατρός, αεροϊατρικός εξεταστής
ICAO SΜΕ

SHARE