HCAA SIAN 07-2023 - Η Οσφυαλγία στους πιλότους της πολιτικής αεροπορίας

Απευθύνεται σε:
Φορείς λειτουργίας Εμπορικών Μεταφορών Αεροπλάνων και Ελικοπτέρων (CAT Fixed Wing and Rotorcraft)

Ενημέρωση:
Οι παραλήπτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η παρούσα ανακοίνωση γνωστοποιείται σε όλα τα μέλη του προσωπικού τους, τα οποία πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ή μπορεί να ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στο πλαίσιο βελτίωσης της αεροπορικής ασφάλειας, το Γραφείο Αεροϊατρικής και Ιατρικών Υποθέσεων της Α.Π.Α. έχει ετοιμάσει σχετικό ενημερωτικό υλικό με θέμα την «οσφυαλγία στους πιλότους της πολιτικής αεροπορίας».
Συντάκτης:
Δρ Δόβρης Δημήτριος MD, PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Αερο Ιατρικός Εκτιμητής ΑΠΑ

Η Οσφυαλγία στους πιλότους της πολιτικής αεροπορίας
Ο πόνος στη μέση είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως.
Είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας στον γενικό πληθυσμό και η κύρια αιτία πόνου, αναπηρίας και απουσίας από την εργασία.
Ο πόνος που μπορεί να επεκταθεί στην πλάτη και στα κάτω άκρα μπορεί να οφείλεται συνηθέστερα σε δισκοπάθεια και σπονδυλοαρθροπάθεια που δημιουργούν ένα μόνιμο μυϊκό σπασμό προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αρχόμενη αστάθεια της σπονδυλικής στήλης.
Στην πλειοψηφία των προσβεβλημένων ατόμων που πάσχουν από οσφυαλγία δεν μπορεί να βρεθεί μια μόνο παθολογοανατομική αιτία.

Τα αίτια της πρόκλησης της οσφυαλγίας μπορούν να είναι γενετικά, κληρονομικά, παθολογικά, ή οι συνθήκες εργασίας και ο τρόπος ζωής.
Ένας πληθυσμός που εκτίθεται σε ιδιαίτερους παράγοντες κινδύνου είναι οι πιλότοι εμπορικών αεροπορικών εταιρειών.

Η συχνότητα του προβλήματος έχει αυξητική τάση αν αναλογιστεί κανείς τον αυξανόμενο αριθμό αεροπορικών πτήσεων με επακόλουθο τον αυξημένο χρόνο πτήσης των πληρωμάτων. 
Για τους χειριστές υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που τους καθιστούν επιρρεπείς στην εμφάνιση της οσφυαλγίας.

Αυτοί περιλαμβάνουν την πολύωρη παραμονή στο πιλοτήριο, την αναποτελεσματική οσφυϊκή υποστήριξη και επένδυση των καθισμάτων, την κακή στάση του σώματος, τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια της πτήσης, τις δυνάμεις που ασκούνται στην πλάτη κατά τις απογειώσεις και προσγειώσεις καθώς το αεροπλάνο είναι υπό γωνία, και το τέντωμα του σώματος για να φτάσει ο χειριστής στα χειριστήρια ενώ παραμένει δεμένος στο σταθερό κάθισμα.

Ένας χειριστής που έχει οσφυαλγία μπορεί εύκολα να υποστεί απόσπαση της προσοχής του ενώ ελέγχει ένα αεροσκάφος γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης. 
Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας, εάν η οσφυαλγία είναι επίμονη και μετά από χρονικό διάστημα 3 μηνών, θα εξελιχθεί σε χρόνια οσφυαλγία με αποτέλεσμα να κάνει πολύ πιο δύσκολη τη θεραπεία της.

Πρόληψη της οσφυαλγίας:
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον πόνο μετά τις πτήσεις.

  • Διατηρήστε ένα βάρος που είναι ανάλογο με το ύψος σας.
  • Όταν σηκώνετε ένα αντικείμενο, κρατήστε τη σπονδυλική στήλη σε κατακόρυφη θέση και λυγίστε τα γόνατα κοντά στο αντικείμενο που σηκώνετε. Σηκώστε το αντικείμενο αργά, χρησιμοποιώντας τη δύναμη των ποδιών — όχι της πλάτης — για να ολοκληρώσετε την εργασία. Πριν σηκώσετε ένα ιδιαίτερα βαρύ αντικείμενο, τεντώστε και λυγίστε τους μύες της πλάτης.
  • Κρατήστε τους γλουτούς σας κοντά στην πλάτη του καθίσματός σας και χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι ή στήριγμα που να  ταιριάζει στην λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής σας στήλης. Έτσι όταν κάθεστε στην πλάτη του καθίσματος ακουμπάνε μόνο οι γλουτοί και η πλάτη ενώ η μέση διατηρώντας την λόρδωση είναι ελαφρώς πιο μπροστά τόσο από την λεκάνη όσο και από την θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
  • Όταν κάθεστε  προσπαθήστε να κρατήσετε την πλάτη ίσια.
  • Θα πρέπει να μπορείτε να σύρετε εύκολα τα δάχτυλά σας κάτω από τον μηρό στο μπροστινό μέρος του καθίσματός σας και μια γροθιά ανάμεσα στο πίσω μέρος της γάμπας σας και το μπροστινό μέρος του καθίσματός σας.
  • Όταν στέκεστε, τοποθετήστε τα πόδια ανοιχτά όσο το πλάτος των ώμων σας. Μεταφέρετε περιοδικά το βάρος από το ένα πόδι στο άλλο.
  • Χρησιμοποιήστε ένα σταθερό ημίσκληρο στρώμα στο σπίτι. Αυτό βοηθά στην υποστήριξη της πλάτης ενώ κοιμάστε. Κοιμηθείτε στο πλάι, με τα πόδια λυγισμένα και με ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα.
  • Όταν γέρνετε προς τα εμπρός, γύρετε από τους γοφούς και όχι από τη μέση και κρατήστε την πλάτη και τον λαιμό ίσια.
  • Εάν αισθανθείτε πόνο κατά την ανύψωση ή κάποια άλλη κίνηση, σταματήστε τη δραστηριότητα.

Εάν ο πόνος δεν φαίνεται να υποχωρεί, απαιτείται ιατρική συμβουλή.

Μόλις τεθεί η διάγνωση και αποκλειστεί κάποια άλλη παθολογία ο γιατρός θα συστήσει συντηρητική θεραπεία.
Το επόμενο βήμα είναι να συμβουλευτείτε ένα φυσιοθεραπευτή σχετικά με τις διάφορες ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ισχυρού μυϊκού ιστού γύρω από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής σας στήλης.
Θα πρέπει να  επισημανθεί ότι η ενδυνάμωση και εκγύμναση ενός ατόμου με οσφυαλγία είναι εξατομικευμένη.

Το επόμενο βήμα όταν κάποιος έχει αποκτήσει έναν ορισμένο βαθμό γνώσης για το τι επιτρέπεται να κάνει κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι να υιοθετήσει ένα τρόπο εκγύμνασης στην καθημερινότητά του.
Εστιάστε στις ασκήσεις ευελιξίας, αυτές όχι μόνο θα τεντώσουν και θα χαλαρώσουν τους άκαμπτους μύες, αλλά θα ενδυναμώσουν τους μύες για την πρόληψη της οσφυαλγίας.
Ειδικά αυτές που περιλαμβάνουν τέντωμα των μυών, όπως η γιόγκα, το πιλάτες, η κολύμβηση και οι ασκήσεις αεροβικής θεωρούνται οι καταλληλότερες.

Η ανακούφιση από τον πόνο έρχεται αρκετά γρήγορα, αλλά απαιτεί δέσμευση για τακτική άσκηση. 
Καλές πτήσεις με ασφάλεια!

SHARE