HCAA SIAN 08-2023- Δίαιτα πληρωμάτων καμπίνας

Απευθύνεται σε:
Φορείς λειτουργίας Εμπορικών Μεταφορών Αεροπλάνων και Ελικοπτέρων (CAT Fixed Wing and Rotorcraft)
Προσωπικό παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας (ATCOs)

Ενημέρωση:
Οι παραλήπτες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η παρούσα ανακοίνωση γνωστοποιείται σε όλα τα μέλη του προσωπικού τους, τα οποία πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ή μπορεί να ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Στο πλαίσιο βελτίωσης της αεροπορικής ασφάλειας, το Γραφείο Αεροϊατρικής και Ιατρικών Υποθέσεων της Α.Π.Α. έχει ετοιμάσει σχετικό ενημερωτικό υλικό με θέματα την «Δίαιτα του πληρώματος καμπίνας».
Συντάκτης:
Δρ. Καλλιόπη Γαλανοπούλου ΜΒ,ΒS
Chief Medical Assessor HCAA

ΔΙΑΙΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΜΠΙΝΑΣ
Τα αεροπορικά πληρώματα είναι μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται και λειτουργούν σε ένα εξειδικευμένο περιβάλλον και έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για τη διατροφή τους. Το να προσέχουν τι τρώνε είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων ή σε συνθήκες απαιτητικού πτητικού προγράμματος, όπως τους καλοκαιρινούς μήνες υψηλής κίνησης στη χώρα μας Ελλάδα, με πολύ μεγάλη τουριστική κυκλοφορία και συνεπώς έντονη πτητική δραστηριότητα και σε συνθήκες υψηλές θερμοκρασίες όπου τα πληρώματα αεροσκαφών πρέπει να έχουν αρκετή ενέργεια για να εκτελούν τα καθήκοντά τους χωρίς να επιβαρύνονται από εξαιρετικά πλούσιες σε θερμίδες τροφές που θα τους κάνουν να νυστάζουν και να κουραστούν και επίσης να μην ωφελήσουν την υγεία και το μεταβολισμό τους μακροπρόθεσμα.

Μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, σπόρους και ελαιόλαδο συνιστάται γενικά στους ανθρώπους να διατηρούν το βάρος τους και τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα τους χαμηλά, αλλά όταν σχεδιάζετε μια δίαιτα για τα πληρώματα αεροσκαφών είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη θα δώσουν γενικά μια σύντομη ώθηση ενέργειας, αλλά μετά από αυτό τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν απότομα, κάνοντας το μέλος του πληρώματος αέρα να νυστάζει και να αισθάνεται στραγγισμένο από ενέργεια, να μην μπορεί να εκπληρώσει τα σωματικά ή πνευματικά του καθήκοντα τόσο εύκολα και αποτελεσματικά . Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζωικό λίπος, ειδικά το βούτυρο, θα πρέπει να αντικατασταθεί από εναλλακτικά φυτικά έλαια, ιδιαίτερα ελαιόλαδο.
Γεύματα όπως σοκολάτες, κέικ, πατατάκια, μπισκότα, λιπαρά κρέατα και πολύ ψωμί δεν ενδείκνυνται σε αυτήν την περίπτωση. Αντίθετα, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες με λιγότερους υδατάνθρακες μακρύτερης δράσης θα δώσουν μεγαλύτερης διάρκειας, πιο σταθερά επίπεδα ενέργειας χωρίς να υπάρχει χαμηλή μετά πτώση της ενέργειας, ενώ δεν εξαντλούν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει για να αφομοιώσει ένα βαρύ γεύμα. Παραδείγματα τέτοιων γευμάτων είναι τα αυγά, το κοτόπουλο, το ψάρι ή το κρέας χωρίς πολλά λιπαρά, σε συνδυασμό με λαχανικά όπως τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι συνοδευόμενα από σύνθετους υδατάνθρακες όπως οι γλυκοπατάτες, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά. Φρούτα, σαλάτες και λαχανικά πρέπει να αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής.
Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να τρώτε μικρά συχνά γεύματα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσική ζάχαρη, όπως τα πράσινα μήλα, αντί να τρώτε μεγάλα, βαριά, αραιά γεύματα. Ο μέγιστος χρόνος μεταξύ των γευμάτων ή των σνακ πρέπει να είναι τρεισήμισι ώρες, προκειμένου να διατηρηθεί ο μεταβολικός ρυθμός του σώματος.
Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και το αλκοόλ έχουν τις ίδιες επιπτώσεις με τα βαριά γεύματα και τείνουν να προκαλούν αφυδάτωση, επομένως είναι προτιμότερο να πίνετε άφθονο νερό, ιδιαίτερα στο στεγνό περιβάλλον του αεροπλάνου, και να αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά που, σε μεγάλα υψόμετρα, προκαλούν διαστολή των αερίων στο στομάχι και το έντερο και μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία, φούσκωμα και δυσφορία.
Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης (που συνήθως καταναλώνονται σε καφέδες, τσάι, σοκολάτες ή ενεργειακά ποτά) μπορεί επίσης να προκαλέσουν διούρηση και αφυδάτωση και θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο (λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική δόση και την ατομική ευαισθησία).
Τα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες) μπορούν να βοηθήσουν εάν το μέλος του πληρώματος έχει κάποια συγκεκριμένη έλλειψη, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, η υπερβολική λήψη βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως διέγερση, απώλεια μαλλιών, διάρροια και ανωμαλίες του δέρματος και των νυχιών. Οι βιταμίνες θα πρέπει να προτείνονται μόνο από γιατρούς που έχουν εξετάσει το μέλος του πληρώματος και έχουν λάβει υπόψη ολόκληρο το ιατρικό ιστορικό και μεμονωμένα ζητήματα υγείας. Οποιοσδήποτε με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή υψηλής χοληστερόλης ή που είναι άνω των 40 ετών θα πρέπει επίσης να κάνει τακτικούς ελέγχους των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα του και αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη στις διατροφικές του ανάγκες.
Τέλος, μαζί με μια υγιεινή δίαιτα, έχετε κατά νου τη σημασία της άσκησης, ιδιαίτερα όταν η εργασία σας είναι καθιστική για πολλές ώρες σε ένα πιλοτήριο. Ο ελεύθερος χρόνος πρέπει να περιλαμβάνει ελαφριά αερόβια άσκηση όπως περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμπι, κατά προτίμηση για 30-60 λεπτά, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό θα μειώσει το βάρος, θα αυξήσει το μεταβολισμό αλλά και θα αυξήσει τη γενική ευεξία, την αντοχή και τα επίπεδα ενέργειας, καθιστώντας σας πιο υγιείς, πιο αποτελεσματικούς στα καθήκοντά σας και λιγότερο επιρρεπείς σε εξάντληση, στρες και κατάθλιψη.
Όλες οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν όχι μόνο για τα Πληρώματα Αεροπορίας αλλά και για όλες τις άλλες ομάδες εργαζομένων της Πολιτικής Αεροπορίας (πχ Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας) των οποίων η εργασία σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την Ασφάλεια Πτήσεων.

SHARE