safety management

Υποχρεωτική Αναφορά Αεροπορικών Περιστατικών Ασφαλείας (MOR)

Αυτή η σελίδα παρέχει λεπτομερείς επεξηγήσεις σχετικά με το ποιος έχει την υποχρέωση να αναφέρει στην Α.Π.Α., τι πρέπει να αναφέρεται από τους οργανισμούς και πώς πρέπει να αναφέρεται.

 

 

Ποιος πρέπει να αναφέρει στην Α.Π.Α.;

Όλοι οι οργανισμοί για τους οποίους η Αρμόδια Αρχή είναι η Α.Π.Α. σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1139, τους Εφαρμοστικούς Κανονισμούς του και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 376/2014.

Οποιοσδήποτε οργανισμός μπορεί να αναφέρει στην Α.Π.Α. και σε εθελοντική βάση.

Οργανισμοί για υποχρεωτική αναφορά περιστατικών

  • κάτοχοι έγκρισης φορέα παραγωγής που έχει εκδοθεί βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 748/2012,
  • οργανισμοί εγκεκριμένοι βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 1321/2014 Μέρος 145,
  • οργανισμοί εγκεκριμένοι βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) 1321/2014, Μέρος CAO και ανεξάρτητοι (standalone) Μέρος CAMO,
  • εγκεκριμένοι Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί που έχουν εγκριθεί βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1178/2011,
  • πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας,
  • φορείς επίγειας εξυπηρέτησης,
  • φορείς διαχείρισης αεροδρομίων, πιστοποιημένων ελικοδρόμων και πιστοποιημένων υδάτινων αεροδρομίων,
  • δηλωμένοι εκπαιδευτικοί οργανισμοί και
  • Γενική Αεροπορία.
  • Οργανισμοί εκμετάλλευσης RPAS.

(Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αρμοδιότητες αναφοράς των οργανισμών μπορείτε να βρείτε στον πίνακα αναφοράς ευθυνών που συντάσσεται από την EASA. Σημειώνεται ότι ο παραπάνω πίνακας δείχνει επίσης οργανισμούς (στην αριστερή μεριά) που έχουν εγκριθεί από την EASA και οργανισμούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (στην δεξιά μεριά)).

Φυσικά πρόσωπα

Σύμφωνα με το άρθρο 4 (6) του ΕΕ 376/2014, τα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα αναφέρουν τα περιστατικά μέσω του συστήματος που έχει θεσπίσει ο οργανισμός στον οποίο εργάζεται, έχει συνάψει σύμβαση ή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του οργανισμού ή, ελλείψει αυτού, μέσω του συστήματος που έχει θεσπίσει το Κράτος Μέλος της ίδρυσης του οργανισμού τους ή από το κράτος που εξέδωσε, επικύρωσε ή μετέτρεψε την άδεια χειριστή ή μέσω του συστήματος που έχει θεσπιστεί από την EASA (ECCAIRS2):

(α)   ο κυβερνήτης αεροσκάφους, ή, όταν αυτός αδυνατεί να αναφέρει το περιστατικό, το ιεραρχικώς επόμενο μέλος του πληρώματος αεροσκάφους νηολογημένου στην Ένωση ή αεροσκάφους νηολογημένου εκτός της Ένωσης το οποίο όμως χρησιμοποιείται από φορέα εκμετάλλευσης του οποίου την εποπτεία έχει κράτος μέλος, ή φορέα εκμετάλλευσης εγκατεστημένο στην Ένωση·

(β)   πρόσωπο που συμμετέχει στο σχεδιασμό, κατασκευή, συνεχή αξιοπλοΐα, παρακολούθηση, συντήρηση ή τροποποίηση αεροσκάφους, εξαρτήματος ή τμήματός του, υπό την εποπτεία κράτους μέλους ή του Οργανισμού·

(γ)    πρόσωπο που υπογράφει πιστοποιητικό επιθεώρησης αξιοπλοΐας ή διάθεσης σε λειτουργία αεροσκάφους, εξαρτήματος ή τμήματος αυτού, υπό την εποπτεία κράτους μέλους ή του Οργανισμού·

(δ)   πρόσωπο που εκτελεί καθήκον για το οποίο απαιτείται να είναι εξουσιοδοτημένο από κράτος μέλος ως μέλος του προσωπικού παρόχου υπηρεσιών στον τομέα της αεροπλοΐας, επιφορτισμένο με ευθύνες περί αεροναυτιλιακών υπηρεσιών ή ως αξιωματικός πληροφόρησης πτήσης·

(ε)    πρόσωπο που εκτελεί καθήκον σχετικό με τη διαχείριση της ασφάλειας αεροδρομίου για το οποίο εφαρμόζεται ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου·

(στ) πρόσωπο που εκτελεί καθήκον συνδεόμενο με την εγκατάσταση, τροποποίηση, συντήρηση, επισκευή, γενική επισκευή, τον έλεγχο της πτήσης ή την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων αεροναυτιλίας υπό την εποπτεία κράτους μέλους·

(ζ)    πρόσωπο που εκτελεί καθήκον συνδεόμενο με την επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκάφους, στην οποία περιλαμβάνονται η τροφοδοσία με καύσιμα, η συντήρηση, η σύνταξη φορτωτικής, η φόρτωση, η αποπάγωση και η ρυμούλκηση σε αεροδρόμιο που καλύπτεται από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1008/2008.

 

Πώς ένας οργανισμός μπορεί να αποκτήσει λογαριασμό στην πλατφόρμα ECCAIRS2;

Επειδή η Εθνική Βάση Δεδομένων περιστατικών ασφαλείας της Ελλάδας είναι στο ECCAIRS2 οι οργανισμοί συστήνεται να διατηρούν λογαριασμό στο ECCAIRS2. Για να αποκτήσει λογαριασμό ένας οργανισμός στην πλατφόρμα ECCAIRS2 πρέπει να δηλώσει «διαχειριστές» (administrators”) του οργανισμού και «χρήστες» (users”) του οργανισμού.

Η Α.Π.Α. ορίζει στην πλατφόρμα του ECCAIRS2 τον administrator” κάθε οργανισμού και στην συνέχεια ο administrator του οργανισμού ορίζει τους users” του συστήματος. Για τον ορισμό του administrator, ο οργανισμός γνωρίζει στο safety@hcaa.gov.gr τα κάτωθι στοιχεία:

Υποχρεωτικά στοιχεία για τον ορισμό στο ECCAIRS2:

  1. Επωνυμία οργανισμού με Λατινικούς χαρακτήρες,
  2. Όνομα «χρήστη» (administrator username) (το όνομα «χρήστη» με Λατινικούς χαρακτήρες θα χρησιμοποιείται για την είσοδο του administrator στην εφαρμογή),
  3. Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ορίσετε θα λαμβάνετε από το σύστημα αντίστοιχα στοιχεία σχετικά με την αναφορά).

Συμπληρωματικά στοιχεία για διευκόλυνση επικοινωνίας:

  1. Ονοματεπώνυμο administrator,
  2. Θέση που κατέχει ο administrator στον οργανισμό,
  3. Στοιχεία επικοινωνίας (ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα εργασίας & κινητό, e-mail).

Επισημαίνεται ότι με την έναρξη της διαδικασίας αναφορών περιστατικών ασφαλείας μέσω της πλατφόρμας ECCAIRS2 παύει οποιαδήποτε άλλη διαδικασία ενημέρωσης προς πρώην μονάδες της ΥΠΑ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected] και στα τηλέφωνα: +30 2103541344 ή 347.

Τι πρέπει να αναφέρεται στην Α.Π.Α.;

Σύμφωνα με το άρθρο 4 (1) της ΕΕ 376/2014, θα αναφέρονται τυχόν περιστατικά που ενδέχεται να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια της αεροπορίας και τα οποία εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

(α)      περιστατικά που σχετίζονται με τη λειτουργία του αεροσκάφους (αναλυτική ταξινόμηση στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I της ΕΕ 2015/1018),

(β)       περιστατικά που σχετίζονται με τεχνικές συνθήκες, συντήρηση και επισκευή αεροσκάφους (αναλυτική ταξινόμηση στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II της ΕΕ 2015/1018),

(γ)       περιστατικά που σχετίζονται με υπηρεσίες και εγκαταστάσεις αεροναυτιλίας (αναλυτική ταξινόμηση στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III της ΕΕ 2015/1018),

(δ)       περιστατικά που σχετίζονται με αεροδρόμια και υπηρεσίες εδάφους (αναλυτική ταξινόμηση στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV της ΕΕ 2015/1018),

(ε)       περιστατικά που σχετίζονται με αεροσκάφη εκτός από σύνθετα μηχανοκίνητα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των ανεμοπλάνων και των ελαφρύτερων από τον αέρα οχημάτων (λεπτομερής ταξινόμηση στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV της ΕΕ 2015/1018).

Προσοχή:

Στις περιπτώσεις που απαιτείται ενημέρωση και άλλων φορέων εκτός της Α.Π.Α. (π.χ. της ΕΟΔΑΣΑΑΜ, του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του αεροσκάφους), οι αναφορές περιστατικών προς τους ανωτέρω φορείς εξακολουθούν να υποβάλλονται σύμφωνα με τις οδηγίες αυτών.

(Ενημέρωση ΕΔΑΑΠ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://aaiasb.gr/el/anafora.html ).

Πώς να αναφέρετε στην Α.Π.Α.;

Η υποχρεωτική αναφορά για την αναφορά περιστατικών ασφαλείας ή μίας μη ασφαλούς συνθήκης μπορεί να γίνει:

1. Μέσω της πλατφόρμας ECCAIRS2 (https://aviationreporting.eu/),

2. Μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected] ,

3. Με ανώνυμη ή συστημένη επιστολή προς την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

 

1. ECCAIRS2 (European Aviation Safety Reporting Portal)

Το ECCAIRS (Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Συστημάτων Αναφοράς Ατυχημάτων και Συμβάντων) είναι μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για τις Ευρωπαϊκές Εθνικές Αρχές Αεροπορίας (NAA) και τις Αρχές Διερεύνησης Ασφαλείας (SIA).

Ο στόχος του ECCAIRS είναι η παροχή μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την εφαρμογή των διατάξεων που ορίζονται στον κανονισμό 376/2014 της ΕΕ.

Η πλατφόρμα ECCAIRS υποστηρίζει την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας στη συλλογή, την κοινή χρήση και την ανάλυση των πληροφοριών ασφαλείας με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της αεροπορικής ασφάλειας.

Ο ιστότοπος του European Aviation Safety Reporting παρέχει κοινές φόρμες αναφοράς για οργανισμούς και ιδιώτες που μπορούν να αναφέρουν στην αρμόδια αρχή τους, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού (EASA), μέσω μίας κοινής και απλής διεπαφής.

(Επιλέξτε τη σημαία με λογότυπο EASA για να υποβάλετε αναφορά στον Οργανισμό (EASA)).

Η αναφορά μπορεί να υποβληθεί ως :

"Αναφέρω για προσωπικό μου λογαριασμό" (https://e2.aviationreporting.eu/reporting/personal), ή

"Υποβάλλω αναφορά για λογαριασμό του Οργανισμού μου" (https://e2.aviationreporting.eu/reporting/organisation)

Ο ιστότοπος του European Aviation Safety Reporting παρέχει:

On-line αναφορά μέσω web interface

Off-line αναφορά με χρήση φόρμας pdf που μπορεί να ληφθεί από τον ιστότοπο και, μόλις ολοκληρωθεί, θα μεταφορτωθεί στον ίδιο ιστότοπο.

Στον ιστότοπο, υπάρχουν πέντε φόρμες αναφοράς (ATM/ANS, Flight Operations, Technical, Aerodrome και General Aviation).

Οι οργανισμοί θα πρέπει να επιλέξουν την πιο κατάλληλη φόρμα για τον τύπο περιστατικού που αναφέρεται στην Α.Π.Α. (π.χ. οι DOA, POA και EASA-145 θα χρησιμοποιούσαν την τεχνική φόρμα, ενώ ένας ATO θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την φόρμα Flight Operations).

Οι οργανισμοί, ανάλογα με το σύστημα αναφορών που διαθέτουν δύνανται να ανεβάζουν περιστατικά και με την μορφή αρχείων E5X.

Ένα φυσικό πρόσωπο αναφέρει τα περιστατικά μέσω του συστήματος που είναι εγκατεστημένο στον οργανισμό που απασχολείται, έχει συνάψει σύμβαση ή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες του.

Αναφορά για προσωπικό μου λογαριασμό:

Ένα περιστατικό μπορεί να υποβληθεί στην Α.Π.Α. από κάθε μεμονωμένο αναφέροντα σε εθελοντική βάση. Ωστόσο, προτού υποβληθεί με αυτόν τον τρόπο αναφορά στην Α.Π.Α., ο αναφέρον πρέπει  να βεβαιωθεί ότι έχει υποβάλει υποχρεωτική αναφορά περιστατικού στον οργανισμό.

Σημείωση:

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναφορά μέσω της πλατφόρμας ECCAIRS2, μπορείτε να ανατρέξτε στις «Οδηγίες αναφοράς περιστατικών στην Α.Π.Α.».

 

2. Μέσω e-mail στη διεύθυνση safety@hcaa.gov.gr

Εάν ένα φυσικό πρόσωπο δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το ECCAIRS2, τότε μπορεί να επισυνάψει μια αναφορά σε μορφή pdf την οποία δύναται να κατεβάσει:

Έντυπο αναφοράς για Αεροδρόμιο και φορείς επίγειας εξυπηρέτησης 

Έντυπο αναφοράς για ATM/ANS 

Έντυπο αναφοράς για Πτητικές λειτουργίες   

Έντυπο αναφοράς για Γενική Αεροπορία 

Έντυπο αναφοράς για Τεχνικά Προβλήματα                                             

και να την στείλει με email στο safety@hcaa.gov.gr

 

3. Με ανώνυμη ή συστημένη επιστολή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας

Εάν τα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μπορούν να στείλουν ένα ανώνυμο email στη διεύθυνση [email protected] ή [email protected]r, προσπαθώντας να συμπεριλάβουν όσες πληροφορίες χρειάζονται, προκειμένου οι αναλυτές της Α.Π.Α. να έχουν την δυνατότητα δημιουργίας περιστατικού στην εθνική βάση δεδομένων περιστατικών της Α.Π.Α. και διεξαγωγής αντίστοιχης ανάλυσης κινδύνου.

 

Προστασία πηγών πληροφοριών και δήλωση περί εμπιστευτικότητας Διοικητή Α.Π.Α.

Η Α.Π.Α. στα πλαίσια εφαρμογής των απαιτήσεων του Γενικού Κανονισμού Διαχείρισης Προσωπικών Δεδομένων (ΕΕ) 2018/1725, τα άρθρα 72 και 73 του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1139 και τα άρθρα 15 και 16 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 376/2014, σχετικά με τα δεδομένα που περιέχονται στις αναφορές περιστατικών καθώς και τα συνοδευτικά έγγραφα αυτών, ακολουθεί τις αρχές που περιγράφονται στην σχετική Δήλωση του κου Διοικητή Α.Π.A. περί Εμπιστευτικής Διαχείρισης των περιστατικών Ασφαλείας από την Αρχή.

SHARE