img1

Συμμετοχή της ΑΠΑ στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Πολιτικών Αεροποριών, Ιταλία, Σορρέντο, 25-27 Αυγούστου 2022

  Οι Γενικοί Διευθυντές (Διοικητές) των Πολιτικών Αεροποριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλη της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Πολιτικής Αεροπορίας (ECAC), πραγματοποίησαν συνάντηση στο Σορρέντο της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης ICAO. Στην ECAC συμμετέχουν 44 κράτη μέλη (27 μέλη της ΕΕ και 17 μη ΕΕ), και από τον Ιούλιο του 2021 Πρόεδρος είναι ο Alessio Quaranta, Γενικός Διευθυντής ENAC (Ιταλική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας).

Ο Πρόεδρος της ENAC Pierluigi Di Palma υπογράμμισε την ανάπτυξη της Ιταλικής πολιτικής αεροπορίας και τη δέσμευση για τις νέες προκλήσεις: «Μόλις γιορτάσαμε την 25η επέτειο από την ίδρυση της ENAC το 1997. Από τότε έχουμε επιτύχει άριστα αποτελέσματα, με παγκόσμια αναγνώριση σε όλους τους τομείς, προωθώντας την ανάπτυξη του τομέα, την απελευθέρωση, κρίσιμα θέματα για το περιβάλλον, πάντα με τον απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια, την προστασία των επιβατών και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Ας εξετάσουμε τώρα την καινοτομία και το διάστημα, όπως η προηγμένη εναέρια κινητικότητα και η ανάπτυξη των υποτροχιακών πτήσεων, ένα έργο στο οποίο συμμετέχουμε ενεργά και αυτό αφορά την κατασκευή του Διαστημικού Λιμένα της Grottaglie στην Απουλία. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω του διεθνούς συντονισμού και ενός κοινού οράματος για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας».

«Η συγκέντρωση όλων γύρω από ένα τραπέζι» -όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής ENAC και Πρόεδρος της ECAC Alessio Quaranta- «αποκτά ακόμη πιο σημαντικό νόημα σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα, κατά την οποία η οικονομική κρίση, η συνέπεια της πανδημίας και τα γεωπολιτικά προβλήματα, επέφερε σε ολόκληρο τον τομέα. Η συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή της Ουκρανίας μας κάνει επίσης να κατανοήσουμε ακόμη περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική αεροπορία θα πρέπει πάντα να προβάλλεται πέρα από την όποια κατάσταση, όσο οδυνηρή και άδικη, και να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της ανάπτυξης σχέσεων και της διασύνδεσης των λαών».

Οι Γενικοί Διευθυντές των Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας συζήτησαν στο Σορρέντο μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις αεροπορικές μεταφορές, προκειμένου να σχεδιαστεί μια κοινή στρατηγική για τα επόμενα έτη και να καθοριστούν οι ευρωπαϊκές στρατηγικές προτεραιότητες που θα προταθούν στην 41η Γενική Συνέλευση του ICAO, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2022.

Οι Διοικητές μεταξύ άλλων επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν για την προώθηση φιλόδοξων διεθνών στόχων και μέτρων για τη μείωση των εκπομπών CO2 από την πολιτική αεροπορία και να συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων αυτών μέσω δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων και διευκόλυνσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για το κλίμα. Επιβεβαίωσαν επίσης την υποστήριξή τους στη Διακήρυξη του Συνασπισμού της Διεθνούς Αεροπορικής Συμμαχίας για το Κλίμα (Declaration of the International Aviation Climate Ambition Coalition, https://ukcop26.org/cop-26-declaration-international-aviation-climate-ambition-coalition/) ως μέρος της επιδίωξης αυτών των στόχων.

Η δέσμευσή τους επισημοποιήθηκε με κοινή δήλωση στις 26 Αυγούστου 2022, κατά την 71η συνεδρίαση της ECAC στο Σορρέντο της Ιταλίας.

Εκτός από τους επικεφαλής και στελέχη των πολιτικών αεροποριών, στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι ακόλουθοι:

Henrik Hololei (Director-General of the European Commission's department for Mobility and Transport, DG MOVE), Filip Cornelis (Director for Aviation, DG MOVE), Eamonn Brennan, Γενικός Διευθυντής του Eurocontrol και Raul Medina Caballero, νέος ΓΔ Eurocontrol, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα τις επόμενες εβδομάδες, Nicolas Rallo, Διευθυντής Περιοχικού Γραφείου ICAO στο Παρίσι, Paula Almeida, Διευθύντρια του Joint Aviation Authorities Training Organisation, Patricia Reverdy, Γενική Γραμματέας ECAC και άλλα στελέχη.

Παρέμβαση από τον Καναδά πραγματοποίησε και ο Γενικός Διευθυντής ICAO, Juan Carlos Salazar.

Την ΑΠΑ εκπροσώπησε ο Διοικητής Δρ. Χρήστος Τσίτουρας, ο Γενικός Διευθυντής Αεροπορικών Δραστηριοτήτων, Κωνσταντίνος Καραγεώργης, και η Γενική Διευθύντρια Οικονομικής Εποπτείας και Διοικητικής Υποστήριξης, Καλλιόπη Λύκου.

SHARE