montreal3

Τοποθέτηση Διοικητή Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας Δρ Χρήστου Τσίτουρα στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη θέσπιση Μακροπρόθεσμων και Φιλόδοξων Στόχων για την Προστασία του περιβάλλοντος - 18 Ιουλίου 2022, ICAO, Montreal

montreal1

 

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για τη θέσπιση Μακροπρόθεσμων και  Φιλόδοξων Στόχων για την Προστασία του περιβάλλοντος σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να  παρουσιάσω τις απόψεις της Ελλάδας για την προστασία του κλίματος από τις δράσεις της Πολιτικής Αεροπορίας.

Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη στον πλανήτη μας, επηρεάζοντας αρνητικά πολλές περιοχές στην Νότια Ευρώπη και ιδιαίτερα σε νησιωτικά κράτη, όπως η Ελλάδα με πολλά μικρά νησιά, ευάλωτα σε ακραίες κλιματικές επιπτώσεις. Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της μορφολογίας, περιλαμβάνει περισσότερα από 100 κατοικημένα νησιά, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή αεροπορία για τις μετακινήσεις του πληθυσμού, τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη.

Όλοι οι τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής αεροπορίας, πρέπει να συμβάλουν στους στόχους μετριασμού της παγκόσμιας θερμοκρασίας για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύεται να μειώσει τις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, υποστηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η έκθεση LTAG (Long-Term Aspirational Goal), που παρουσιάστηκε από τον ICAO το 2022, για να παρακινήσει τα Κράτη στη θέσπιση Μακροπρόθεσμων &  Φιλόδοξων Στόχων για την Προστασία του περιβάλλοντος (Long-Term Aspirational Goal for international aviation COemissions reductions), δείχνει ότι η διεθνής αεροπορία μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές της μέχρι τα μέσα αυτού του αιώνα, χρησιμοποιώντας επιμέρους μέτρα όπως: α) καινοτόμες τεχνολογίες αεροσκαφών, β) επιχειρησιακό επανασχεδιασμό με στόχο τη μείωση των εκπομπών, γ) Ανάπτυξη Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων και δ) χρήση καθαρών & ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ελλάδα και η νεοσύστατη Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας χαιρετίζουν τις πρωτοβουλίες του ICAO για να συντονίσει τα κράτη-μέλη του οργανισμού, την αεροπορική βιομηχανία και την επενδυτική κοινότητα στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου (HLM) με στόχο την παροχή οράματος, φιλόδοξων στόχων, και τεχνικής υποστήριξης για τη μείωση του άνθρακα στις αερομεταφορές έως το 2050, σύμφωνα με την πρωτοβουλία «No Country Left Behind».

Η Ελλάδα αναγνωρίζει επίσης την σημασία του να επιτύχουν όλα τα κράτη ενωμένα έναν φιλόδοξο παγκόσμιο στόχο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και να ορίσουν συλλογικά τα μέσα παρακολούθησης της προόδου αυτής, με την αξιοποίηση των Εθνικών Σχέδιων Δράσης και τις αναφορές που συλλέγονται μέσω του συστήματος CORSIA.

Προτρέπουμε όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη μεταξύ τους και να συνεργαστούν υπό την καθοδήγηση του ICAO για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης των αερομεταφορών και ανάπτυξης ουδέτερης εκπομπών άνθρακα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων/επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

SHARE