Ο Διοικητής της ΑΠΑ, Δρ. Χρήστος Τσίτουρας, παρακολούθησε το Συμπόσιο Advanced Air Mobility (AAM 2024), που διοργανώθηκε από τον ICAO από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2024, στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Το θέμα ήταν «Παγκόσμια εναρμόνιση και διαλειτουργικότητα προηγμένης αεροπορικής κινητικότητας (AAM): Προκλήσεις και ευκαιρίες» και υποδείκνυε τη διαρκή δέσμευση του ICAO να ενθαρρύνει τη συνεργασία, την καινοτομία και το μέλλον των αεροπορικών μεταφορών. Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ICAO κ.Salvatore Sciacchitano και ο Γενικός Γραμματέας του ICAO, κ. Juan Carlos Salazar καθώς και σημαίνουσες προσωπικότητες του παγκόσμιου αεροπορικού χώρου.
Ο Διοικητής ΑΠΑ είχε διμερείς συναντήσεις και με τις δύο ηγετικές προσωπικότητες του ICAO. Και ο κ. Sciacchitano και ο κ. Salazar από την πλευρά τους συνεχάρησαν την ΑΠΑ για την ταχεία εξέλιξή της και για τα έως τώρα επιτεύγματά της και από κοινού προγραμμάτισαν επόμενα βήματα για το μέλλον με κοινή στοχοθεσία την ανάπτυξη και την προώθηση την ασφάλειας στην πολιτική αεροπορία. Στο συμπόσιο συμμετείχε και η μόνιμη εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ICAO, πρέσβειρα κα Μαρία Σαράντη.
Το συμπόσιο βασίστηκε στις εξελίξεις του DRONE ENABLE με έμφαση στις έννοιες για AAM, ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), vertiports, αυτοματισμούς, πλαίσιο εμπιστοσύνης και ενοποίηση εναέριου χώρου. Εξετάστηκαν διάφορες διαστάσεις σε αυτές τις νέες έννοιες και υποδομές κινητικότητας.
Το AAM 2024 συγκέντρωσε βασικούς ενδιαφερόμενους από τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό χώρο, την κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμούς στην προηγμένη αεροπορική κινητικότητα, καθώς και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS), τομείς για την ανταλλαγή έρευνας, βέλτιστων πρακτικών, διδαγμάτων και αντίστοιχων προκλήσεων. Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες του ICAO που σχετίζονται με την AAM, συμπεριλαμβανομένων των UAS, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά προκειμένου να διευκολυνθεί η ενσωμάτωσή τους στο παγκόσμιο αεροπορικό σύστημα.
Το AAM 2024 παρείχε δικτύωση και διμερείς ευκαιρίες, παρουσίασε το εύρος των υπαρχουσών τεχνολογιών, τη συνεχή έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και εμπορικές και μη εμπορικές δραστηριότητες σε αυτόν τον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας.