Την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Διοικητή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), κου Χρήστου Τσίτουρα με παρουσία του κου Κωνσταντίνου Διαμαντάκου, προϊσταμένου του Τμήματος Γενικής Αεροπορίας & Drones, και αντιπροσωπίας της Κοινοπραξίας του Ευρωπαϊκού έργου 5D–AeroSafe την οποία συντονίζει η Airbus Defense and Space και συμμετέχει το Eurocontrol. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας αποτελούμενη από τους κυρίους Μπόγδο Γεώργιο (τεχνικό διευθυντή του έργου και CTO της εταιρείας Future Intelligence), Γκόβα Τάσο (πρόεδρο της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια) και την κυρία Δρακοπούλου Φαίη (Υπεύθυνη Διοικητικών Υπηρεσιών της Ελληνικά Υδατοδρόμια) ενημέρωσαν την ΑΠΑ για την εξέλιξη του έργου καθώς και για τις καινοτομίες που φέρνει στην Ελλάδα το 5D-AeroSafe στους τομείς της ασφάλειας και διαχείρισης των Drones σε πολύπλοκα περιβάλλοντα όπως είναι τα υδατοδρόμια, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.
Το έργο 5D–AeroSafe, που έχει επιλεγεί από την Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει ως βασικό σκοπό την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για την μεγιστοποίηση της ασφάλειας στις αερομεταφορές, προσφέροντας λύσεις επιθεώρησης με Drones για αεροδρόμια, για συστήματα αεροναυτιλίας της πολιτικής αεροπορίας, αλλά και μια ειδική λύση για υδατοδρόμια.
Η εν λόγω λύση εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και υλοποιείται με την συμμετοχή ελληνικών εταιρειών και πανεπιστήμιων. Το τελικό αποτέλεσμα θα αξιοποιεί τεχνολογίες Drones καθώς και τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης ώστε να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης υδατοδρομίων, το οποίο θα μεγιστοποιεί την ασφάλεια προσθαλασσώσεων και αποθαλασσώσεων των υδροπλάνων, θα ελαχιστοποιήσει το διαχειριστικό κόστος λειτουργίας των υδατοδρομίων και ταυτόχρονα θα προσφέρει μια πλήρη επιχειρησιακή εικόνα στους διαχειριστές των Υδατοδρομίων.
Η κοινοπραξία που υλοποιεί το έργο έχει ως μέλος με ρόλο συντονιστή τη Γαλλική “Airbus”, ενώ υπάρχει έντονο Ελληνικό στοιχείο καθώς συμμετέχουν οι εταιρείες “Future Intelligence” και “Ελληνικά Υδατοδρόμια”, καθώς και το “Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο”. Επίσης, μέλη της Κοινοπραξίας είναι η “ENAC” από την Γαλλία, η “ITWL” από την Πολωνία, η “Vicomtech” από την Ισπανία, η “Airmap” από την Γερμανία, και η Ισπανική “Ferrovial” που θα είναι ο δεύτερος τελικός χρήστης των αποτελεσμάτων του έργου και φέρνει στο έργο τις υποδομές αεροδρομίων που διαχειρίζεται. Τέλος, στην Κοινοπραξία συμμετέχει ως σύμβουλος και παρατηρητής η “Eurocontrol”.
Η κοινοπραξία θα συνεργαστεί στενά με την ΑΠΑ, η οποία θα ορίσει τις απαιτούμενες κανονιστικές διαδικασίες ώστε να διασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή εκτέλεση των πιλοτικών εφαρμογών του έργου. Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην μεγιστοποίηση της ασφάλειας στη λειτουργία υδατοδρομίων και αεροδρομίων, ενώ ταυτόχρονα θα διευρύνει το πεδίο νέων καινοτόμων υπηρεσιών στην αεροναυτιλία (U-Space Services).
Ο διοικητής της ΑΠΑ κύριος Χρήστος Τσίτουρας με το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Η ΑΠΑ βλέπει θετικά το Ευρωπαϊκό έργο 5D–AeroSafe, καθώς η λειτουργία των Drones θα αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο τεχνολογίας αιχμής που θα συνδράμει σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία υδατοδρομίων και αεροδρομίων. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΠΑ δρομολογεί σειρά πρωτοβουλιών ώστε σε συνεργασία με την EASA να δημιουργηθεί το απαιτούμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο εύρυθμης λειτουργίας των Drones».
Η προαναφερόμενη συνάντηση με την ΑΠΑ, πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια της τριήμερης σύσκεψης εργασίας που διοργάνωσε η κοινοπραξία στην Κέρκυρα στις 17, 18 και 19 Νοεμβρίου, όπου επικαιροποιήθηκε η τεχνική λύση του έργου 5D–AeroSafe. Η σύσκεψη εργασίας οργανώθηκε με οικοδεσπότη την «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που είναι ο βασικός τελικός χρήστης του έργου.
Η κοινοπραξία το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις και εφαρμογή της λύσης με στόχο να καταλήξει σε τελική πιλοτική εφαρμογή στο υδατοδρόμιο της Κέρκυρας, στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.