a1

Έγκριση και εποπτεία από την ΑΠΑ της διαδικασίας επιτήρησης ελληνικών συνόρων από τη FRONTEX σε συνεργασία με λοιπούς αρμόδιους φορείς - Ιούλιος 2022

H (αναπληρωτής) Εκτελεστική Διευθύντρια FRONTEX Aija Kalnaja και ο Διοικητής Α.Π.Α., Δρ. Χρήστος Τσίτουρας

Στις 8 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο αεροδρόμιο Τυμπακίου Κρήτης εν όψει της έναρξης των επιχειρησιακών πτήσεων του Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ) τύπου Heron 1 το οποίο έχει διατεθεί από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), προς το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή.

To ΣμηΕΑ πρόκειται να επιχειρεί για την επιτήρησή των Ελληνικών συνόρων και να συμβάλει επίσης στην πάταξη εγκληματικών ενεργειών και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Δεδομένου του ότι η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) είναι αρμόδια για να παρέχει την έγκριση για την επιχειρησιακή δραστηριότητα του ΣμηΕΑ και μέσα στα πλαίσια της προβλεπόμενης διαδικασίας, κλήθηκαν σε διαβουλεύσεις από την ΑΠΑ κατά το τελευταίο εξάμηνο όλοι οι  εμπλεκόμενοι φορείς με σκοπό να ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράμετροι ώστε  να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας των πτήσεων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ΑΠΑ μετά από σχετική συμφωνία συνεργάστηκε στενά με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων (EASA) για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Στην εκδήλωση  την ΑΠΑ εκπροσώπησε ο Διοικητής Δρ Χρήστος Τσίτουρας συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Αεροπορικών Δραστηριοτήτων κ Κωνσταντίνο Καραγεώργη και τον Προϊστάμενο Τμήματος Γενικής Αεροπορίας & ΣμηΕΑ κ Κωνσταντίνο Διαμαντάκο.

Εκ μέρους του Frontex παρευρεθεί η (αναπληρωτής) Εκτελεστική Διευθύντρια κ Aija Kalnaja ενώ εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  παρευρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, o Αρχηγός Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης,  ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης Πλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Χριστιανός, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευθύμιος Δουβής, ο Τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης Πλωτάρχης Λ.Σ. Διονύσης Χριστοφίλης, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Αντιναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Βιδάλης Αντώνιος, καθώς και η κα Ελεάνα Θεωνά εκπρόσωπος του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Από πλευράς του ο Διοικητής ΑΠΑ όπως έχει δηλώσει, κάθε σχετική δράση που συμβάλλει στην ενίσχυση θεμάτων ασφάλειας και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά κυρίως θέματα τεχνολογίας αιχμής, αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα για τη νεοσύστατη Αρχή η οποία διαθέτει κάθε είδους πόρους στην προώθηση και καθιέρωση αυτών.

Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του FRONTEX (ad interim) Aija Kalnaja δήλωσε τα εξής:

«Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για τον FRONTEX και την ελληνική πλευρά. Μαζί θα χειριστούμε ένα μη επανδρωμένο σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα έχει ως βάση της Κρήτη. Το αεροσκάφος είναι ικανό να επιχειρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, έχει την ικανότητα να μεταδίδει πληροφορίες και να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα του FRONTEX και στους εταίρους μας, επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση και αντίδραση σε διάφορα περιστατικά - συνθήκες , όταν κρίνεται απαραίτητο.

Η αποστολή του αεροσκάφους για τους επόμενους μήνες είναι η υποστήριξη των ελληνικών Αρχών μέσω του ελέγχου των συνόρων και του εντοπισμού και αποτροπής του διασυνοριακού εγκλήματος. Θα συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων, οι οποίοι συχνά είναι θύματα διακινητών. Ένα παρόμοιο αεροσκάφος που επιχειρεί στην Μάλτα, έχει συμβάλει στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.

Αυτό το μέσο υπηρετεί την Ε.Ε. Οι αποστολές του FRONTEX συμβάλουν στην προστασία και την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων, βοηθώντας τις Αρχές να καταπολεμήσουν το διασυνοριακό έγκλημα και να αντιμετωπίσουν τις υβριδικές απειλές, οι οποίες προέρχονται από περιοχές εκτός Ε.Ε.»

SHARE