Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) συμμετείχε στην 16 Διεθνή Διάσκεψη Αεροπορικού Δικαίου Leiden IIASL, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Απριλίου 2025 στο ιστορικό αμφιθέατρο "Δρακόπουλος" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς συνδιοργανώθηκε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Leiden.
Η διάσκεψη συγκέντρωσε κορυφαίους διεθνείς εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και φοιτητές του αεροπορικού δικαίου και αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για τον διάλογο γύρω από τις σύγχρονες προκλήσεις και τις εξελίξεις στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και τη δημιουργία νομικών πλαισίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας αεροπορίας.
Η διάσκεψη άνοιξε στις 24 Απριλίου 2025 με ομιλίες από κορυφαίους εκπροσώπους του τομέα, όπως ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Φωτεινή Παζαρτζή, Διευθύντρια του Athens Public International Law Center, ο Δρ. Χρήστος Τσίτουρας, Διοικητής της Α.Π.Α., και ο Prof. Steven Truxal, Καθηγητής Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου & Διευθυντής του IIASL, Πανεπιστήμιο Leiden. Στην ομιλία του, ο Δρ. Τσίτουρας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της συνέργειας μεταξύ διεθνών φορέων και ακαδημαϊκών οργανισμών στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας.

Νομική Σχολή Αθηνών. Από αριστερά, Δρ. Χρήστος Τσίτουρας, Διοικητής Α.Π.Α., Prof. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Prof. Steven Truxal, Καθηγητής Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου & Διευθυντής του IIASL, Πανεπιστήμιο Leiden

Η κα. Καλλιόπη (Πέπη) Λύκου, Γενική Διευθύντρια Οικονομικής Εποπτείας και Διοικητικής Υποστήριξης της Α.Π.Α., συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Σύμβαση του Σικάγο και τα Επόμενα 80 Χρόνια».
Το πάνελ συντόνισε ο Καθ. Γεώργιος Λελούδας από το Πανεπιστήμιο Swansea, ενώ συμμετείχαν επίσης η Rita Uva Sousa, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), η Otsetswe Koboyankwe, πρώην εκπρόσωπος της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας της Μποτσουάνα, και η Καθ. Iva Savić από το Πανεπιστήμιο Ζάγκρεμπ στην Κροατία.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη σημασία της Σύμβασης του Σικάγο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας στον τομέα της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, καθώς και στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών και των διεθνών οργανισμών τα επόμενα 80 χρόνια.

Νομική Σχολή Αθηνών. Από αριστερά. Nitin Sarin, Sarin Memorial Foundation, Prof. Steven Truxal, Air and Space Law & Director of IIASL, Leiden University, Prof. Georgios Kyriakopoulos, Vice Dean of the Law School of the National and Kapodistrian University of Athens; Pepi Lykou, General Manager, Economic Oversight, HCAA
Η διάσκεψη φιλοξένησε επίσης τον κ. Michael Gill, Διευθυντή Νομικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Η διάσκεψη σηματοδότησε την επίσημη έναρξη του 16ου Διαγωνισμού Leiden–Sarin International Air Law Moot Court, ο οποίος φέτος φιλοξενήθηκε στην Αθήνα. Ο διαγωνισμός προσέφερε σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες του νομικού χώρου μια μοναδική ευκαιρία να διαγωνιστούν σε προσομοίωση πραγματικού δικαστικού περιβάλλοντος, αναπτύσσοντας πρακτικές δεξιότητες και εμπειρία στον τομέα του αεροπορικού δικαίου.
Καθιερωμένος από το 2010, ο διαγωνισμός αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ακαδημαϊκά γεγονότα παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο συμμετοχές από περισσότερα από 25 πανεπιστήμια. Οι υποθέσεις που τίθενται προς επίλυση καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διεθνούς αεροπορικού και δημοσίου δικαίου.
Η φετινή υπόθεση του διαγωνισμού αφορούσε τη διαφορά μεταξύ των κρατών-μελών της Ολυμπιακής Ένωσης (OU) και του κράτους της Terra Margarita, σχετικά με διακριτική μεταχείριση στις τιμές των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, σε παραβίαση της Συμφωνίας για τη Συνολική Αεροπορική Μεταφορά (CATA) και της Σύμβασης του Σικάγο. Στα ημιτελικά προκρίθηκαν οι ομάδες της Ινδίας και της Κίνας, με την ομάδα της Ινδίας να αναδεικνύεται νικήτρια του διαγωνισμού.

Sarin Memorial
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο Ίδρυμα Νομικής Βοήθειας Sarin Memorial, το οποίο υποστηρίζει και προάγει τη δωρεάν νομική βοήθεια και την εκπαίδευση στον τομέα του αεροπορικού δικαίου. Η συμβολή του Ιδρύματος στην ανάπτυξη του Διεθνούς Αεροπορικού Δικαίου και στην καθιέρωση του Moot Court είναι ανεκτίμητη. Η συνεργασία του Ιδρύματος με το Πανεπιστήμιο του Leiden και το Ινστιτούτο Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου ενισχύει περαιτέρω τη σημασία της διάσκεψης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρόοδο του κλάδου.
Η αφοσίωση του Sarin Memorial Foundation στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση της νομικής και ακαδημαϊκής κοινότητας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την εδραίωση ενός ισχυρού διεθνούς δικτύου αεροπορικού δικαίου και για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, με στόχο ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για την πολιτική αεροπορία.
Η ενεργός συμμετοχή της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.) σε κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις ενισχύει ουσιαστικά το κύρος της Ελλάδας στον τομέα του αεροπορικού δικαίου και της διεθνούς συνεργασίας.
Μέσω της συστηματικής αλληλεπίδρασης με διεθνείς οργανισμούς, ακαδημαϊκούς φορείς και εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες, η Α.Π.Α. προάγει τη συνεχή αναβάθμιση του κανονιστικού της πλαισίου, οικοδομεί στρατηγικές συμμαχίες, αξιοποιεί την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ενσωματώνει βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.